/ БГНЕС
Белият дом заяви, че Г-7 е постигнала "много добър" напредък по отношение на споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна и че лидерите "се надяват" да постигнат споразумение още днес в рамките на срещата си в Италия, предаде Франс прес.

"Има много добър напредък в дискусиите между делегациите за постигане на споразумение", каза пред журналисти съветникът по националната сигурност  на Белия дом Джейк Съливан, който придружава президента на САЩ Джо Байдън.

"Надяваме се, че до срещата на лидерите днес да имаме обща визия", добави съветникът, предвид това, че държавните и правителствените ръководители на най-богатите държави в света предстои да проведат разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Под италианското председателство лидерите от Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония) се събират в луксозния морски курорт Борго Егнация в Пулия, Южна Италия.

САЩ оказват натиск върху страните от Г-7 да се съгласят на мегазаем от около 50 млрд. долара, гарантиран от бъдещите лихви, генерирани от руските активи, замразени след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., които възлизат на 300 млрд. евро.

Страните от Европейския съюз вече приеха споразумение в началото на май за изземване на приходите от замразените руски активи, които да бъдат използвани за въоръжаване на Украйна и които са на стойност между 2,5 и 3 млрд. евро годишно.

Според Съливан делегациите все още работят по подробностите, включително броя на участващите държави и финансовия механизъм, който ще се използва.

"Италианското председателство (на Г-7) свърши много добра работа, за да събере всички около масата", каза той.

"Общите насоки са определени, но някои детайли все още трябва да бъдат уточнени от експертите по точен график", обясни Съливан.

Байдън също така се очаква да проведе лична среща със Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7, за да подпише американско-украинско споразумение за сигурност. След това двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА