/ БГНЕС
Министрите от Г-7 се срещат в Торино за преговори по въпросите на околната среда и изменението на климата, като експертите призовават високоиндустриализираните страни да използват политическото си влияние, богатството и технологиите си, за да прекратят използването на изкопаеми горива.

Срещата на Г-7 в северния италиански град е първата голяма политическа сесия, след като на срещата на върха на ООН за климата COP28 през декември светът пое ангажимент да се откаже от използването на въглища, нефт и газ.

Тя се провежда в момент, когато нов доклад на глобален институт за климата показва, че Г-7 далеч не постига целите си, предаде АФП.

Стотици протестиращи демонстрираха в Торино, като някои от тях изгориха снимки на лидерите на Г-7, обвинявайки ги, че са провалили бъдещите поколения заради климатичната криза.

Рим, който е ротационен председател на Г-7, заяви, че иска Торино да бъде „стратегическа връзка“ между миналогодишната конференция на страните в Дубай и COP29, която ще се проведе през ноември в Азербайджан.

Целта е „курсът, начертан от COP28, да се превърне в практичен, реален, конкретен“, заяви италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пишето Фратин преди срещата.

По думите му Италия, която е гореща точка на изменението на климата, уязвима от горски пожари, суши и отдръпване на ледници, поставя „биоразнообразието, екосистемите, затоплянето на моретата“ на първо място в дневния ред.

Делегации от Дубай и Азербайджан са в Торино, както и от Бразилия, която е домакин на Г-20 тази година. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС