/ iStock/Getty Images
Бивш инженер от НАСА изобрети брокатена бомба срещу крадци
Саморазправата с крадци - какво казва законът по света?
101545
Саморазправата с крадци - какво казва законът по света?
  • Саморазправата с крадци - какво казва законът по света?
Саморазправата с крадци е характерно явление не само у нас, а и в световен мащаб. Това дали жертвата на обира впоследствие ще получи обвинение за убийство обаче зависи изцяло от законодателството в съответната страна. Само преди дни във Великобритания например 79-годишен пенсионер бе оправдан, след като през миналата година убил с нож крадец, нахлул в дома му. За разлика от Острова обаче в други страни, като например в Малайзия,  убийството се брои за подсъдно, ако жертвата на обира е по-добре въоръжена от крадеца, дори и да е била нападната.

белезници
iStock/Getty Images

В някои страни пък е прието, че самоотбраната се брои за неизбежна само ако обраният не е имал време или възможност да избяга или да сигнализира на полицията.
 
У нас: Собственик на кравеферма уби крадец, влязъл в нивата му (ВИДЕО)

През април 2018 г. двама крадци нахлуват в дома на 79-годишният британец Ричард Озбърн-Бруукс. Според разказа на Бруукс двамата търсели пари, а единият от тях го заплашил с нож. Бруукс обаче извадил най-големия от кухненските си ножове и предупредил крадеца, че ще пострада, ако не си тръгне веднага. Въпреки това крадецът го нападнал и бил наръган до смърт от Бруукс. Пенсионерът бе арестуван за кратко, а на 2 май т.г. разследването срещу него бе прекратено. Причината - според разследващите Бруукс е действал при неизбежна самоотбрана.

крадец насилие кражба
iStock/Getty Images

Не така стоят нещата обаче например в Малайзия. Най-скорошният случай там е на 32-годишен мъж, който също убил въоръжен крадец, нахлул в дома му. Тамошното законодателство обаче съдържа разтегливи понятия, като например „приемлива самоотбрана”. Взима се под внимание например дали жертвата на обира е имала време да сигнализира на властите или да избяга. Разглежда се и дали не е нанесла вреди на крадеца, надхвърлящи необходимото.   
 
крадец насилие нож
iStock/Getty Images


Адвокатът Датук Хаазик Пилай говори по темата пред местния канал TV3:

„Да кажем например, че крадецът ви посяга с малко ножче, но аз, жертвата на обира, държа пистолет в ръката си. В такъв случай според закона това не е честно. Също така трябва да опитам да звънна на полицията или да избягам, ако имам възможност, в случай, че крадецът ме нападне. Според закона жертвата трябва да изпитва  непосредствен страх за живота си или за този на семейството си, за да може да убие крадеца”.

крадец насилие
iStock/Getty Images

Всеки такъв случай в страната обаче предизвиква голям обществен отзвук, а след последния такъв едно от местните издания дори излезе с карикатура, на която крадец и жертва седят на по чаша чай и измерват остриетата на ножовете си.
 
В над 30 американски щата пък жертвата няма задължение да се опитва да избяга. Един от пресните случаи в Тексас е от юли миналата година, когато майка от Тексас застреля мъж на бензиностанция, опитал да открадне колата й, докато двете й деца са вътре. Жената видяла крадеца навреме, успяла да се качи на задната седалка, извадила личния си пистолет и застреляла похитителя. Впоследствие не получи обвинения.
 
Отново в Щатите бившият инженер от НАСА Марк Робър пък изобрети високотехнологично отмъщение срещу т.нар. Porch Pirates - крадци, които задигат колети, оставени пред входната врата. Робър прекарал шест месеца в сглобяването на фалшив колет, представляващ брокатена бомба, която избухва на всеки 30 секунди и заслепява крадеца. Устройството съдържа още джипиес, сензори за движение и четири смартфона, които заснемат крадеца и качват веднага записа в интернет. До изобретението Робър стигнал, след като един от колетите му бил откраднат, а от местната полиция заявили, че нямат ресурс да разследват подобни случаи.