/ Thinkstock/Getty Images
12 октомври, датата, на която Христофор Колумб пристига за първи път в Новия свят през 1492 г., е националният празник на Испания. От другата страна на Атлантическия океан обаче тяхното пристигане не се празнува така. Известен също като "Ден на испанизва" в Испания и "Денят на расата" в много страни от Латинска Америка, някои от тях са променили името на празника през последните години, за да подчертаят местното разнообразие в сравнение с културата, наложена от испанските колонизатори.„Евронюз“ припомня как страните са променили името на празника.

Аржентина

По искане на аржентинския изпълнителен орган, Институтът срещу дискриминацията, ксенофобията и расизма (INADI), 12 октомври се преименува на „Ден на американското културно многообразие“ през 2010 г., за да насърчи историческото размишление и междукултурния диалог за правата на коренните народи.

Боливия

Ево Моралес, първият президент на Боливия с коренно потекло, промени името на празника през 2011 г. на „Ден на деколонизацията в многонационалната държава Боливия“.

Президентът не пропусна да отбележи празника в Туитър с думите: В този Ден на деколонизацията поздравявам всички боливийци и специално моите братя от коренните народи. Никога повече няма да живеем подчинени. Всички сме равни и в нашата многонационална държава се радваме на равни права“.

Коста Рика

От 1994 г. тази дата официално се нарича „Ден на културите“.

"Той се основава на толерантност, признава преобладаващото етническо многообразие в Америка и не отрича наследството на Испания, наследството на коренното население и африканския принос, наред с други.

Когато Денят на културите е одобрен, е окончателно изяснено, че корените на Коста Рика, както и на останалите страни от Латинска Америка, идват от три ствола, които си взаимодействат от 1492 г. насам: испанския, коренния и африканско-карибскиа, което ни превърна, макар че някои го отричат, в една мултикултурна и мултиетническа нация“, обяснява Министерството на образованието на своя уебсайт.

Еквадор

Всеки 12 октомври Еквадор отбелязва „Деня на междукултурността и многонационалността с признаване и справедливост“. В указ на бившия президент Рафаел Корея той обоснова промяната на името с цел „признаване и коригиране на истинския смисъл на събитието от 12 октомври, насърчаване на диалога между различни култури и знания“.

Гватемала

Гватемалците празнуват „Деня на местната съпротива“.

Венецуела

През 2002 г. Уго Чавес реши с указ, че тази дата ще бъде наречена „Ден на съпротивата на коренното население“, за да сложи край на деноминацията, която той смята за „дискриминационна, расистка и унизителна“. Този ден е „предопределен да признае американското самоутвърждаване за културно и човешко единство и многообразие, като признава както коренното население на Америка, така и приноса на африканските, азиатските и европейските народи и култури за формирането на нашата националност, в дух на диалога на цивилизациите, мир и справедливост "

Перу

Конгресът на Република Перу отбелязва на тази дата „Деня на коренното население и междукултурния диалог“ от 2009 г. насам.

Чили

„Ден на откриването на два свята“ е новото име, което чилийците дадоха на 12 октомври. Тази година, тъй като се пада в петък, понеделник 15 октомври е празник.

Никарагуа

За никарагуанците фестивалът е преименуван през 2007 г. като „Ден на коренното население, чернокожите и народната съпротива“, следвайки Гватемала и Венецуела.

Доминиканска република

На 12 октомври на Карибския остров се чества „Денят на идентичността и културното многообразие“, въпреки че все още се използва старият „Ден на расата“.

Уругвай

Еквивалентът на Деня на Колумб се празнува на 14 април, Ден на Америка. На 12 октомври обаче „Денят на културното многообразие“ се чества от 2014 г.,
"Настоящото име на 12 октомври като" Ден на расата "произтича от европейска визия за историята, вследствие на колонизиращия испански контингент. Ясно е, че това име не е в съответствие с преобладаващите настроения в повечето латиноамерикански народи", казва текстът на закона , който модифицира името.
БГНЕС