/ Gulliver/Getty Images
Роскосмос ще сглоби две ракети "Союз", за да изключи възможността от проблеми със сензорите, както с ракетата "Союз-ФГ", предаде ТАСС. Това заяви на пресконференция ръководителят на аварийната комисия, зам.-директорът на научната организация ЦНИИмаш Олег Скоробогатов.

Какво се случи при изстрелването на космическия кораб „Союз МС-10”?

"Разполагаме с две подобни ракети", каза той. "Едната в момента завършва подготовка в центъра във Френска Гвиана, а другата - на космодрума Байконур за изстрелване на товарния кораб "Прогрес" на 18 ноември", допълни Скоробогатов.
 

Gulliver/Getty Images


Генералният директор на ракетно-космическия център "Прогрес" Дмитрий Баранов отбеляза, че на сглобяването на ракети на Байконур вече се гледа по нов начин. В частност бяха въведени допълнителни проверки при подготовката на ракетата "Союз 2.1б", която стартира на 25 октомври.

Разкриха причината за неуспешното изстрелване на „Союз МС-10“

"Това е свързано с контрола върху функционирането на предизвикалия аварията на 11 октомври сензор, за който сега се говори много", поясни той. "Става въпрос за контрол върху сглобяването на ракета-носител в пакет, за механично сглобяване", уточни Баранов. По думите му, ще се използват допълнителни гледни точки за видеодокументация.
 

Gulliver/Getty Images


Ще бъде уточнено местоположението на видеооператора за контрола върху сглобяването, за да може да се констатира качеството на извършените операции.
БТА