Извънредно положение в Испания заради стачката на авиодиспечерите
Извънредно положение в Испания заради стачката на авиодиспечерите / снимка: Reuters

В Испания вече обявиха извънредно положение заради стачката на авиодиспечерите, съобщи Ройтерс. Днес правителството на Испания се събра на спешно заседаниеи реши за въвеждането на мярката. Обявяването на извънредно положение е без прецедент от  времето на диктатурата на Франсиско Франко. То би позволило стачкуващите диспечери да бъдат арестувани и незабавно съдени под заплахата от затвор до шест години.

Испанският национален въздушен превозвач „Иберия” и нискобюджетната авиокомпания „Райънеър” обявиха по-рано днес, че прекратяват всички полети от и за Испания, след като стачка на въздушните диспечери парализира испански летища, предадоха осведомителните агенции. „Иберия” отменя всички полети до неделя в 5.00 ч. по Гринуич, а „Райънеър” обяви, че нова информация ще се появи на уебсайта му
утре в 18.30 ч. по Гринуич, посочва БТА.

От вчера следобед испански военни поеха контрола в диспечерските кули, след като спонтанната стачка на диспечерите остави на земята самолетите и към 300 000 пътници в наситения с пътувания уикенд. Хиляди пътници прекараха изминалата нощ на летищата в Мадрид, Барселона и Майорка, посочват Ройтерс и ДПА.

Няколко големи авиокомпании, между които Ер Франс, Ийзи джет, Ка Ел Ем, Райънеър и Тай еъруейз, анулираха днес полетите от Мадрид заради стачката на испанските авиодиспечери. Това бе изписано на информационното табло на мадридското летище, предаде АФП.