Израел удари единствената електроцентрала в ивицата Газа
Израел удари единствената електроцентрала в ивицата Газа / БГНЕС

Единствената електроцентрала в ивицата Газа спря да работи след като бе подложена на обстрел от израелската армия през изминалата нощ, предаде Франс прес.

"Единствената електроцентрала на ивицата Газа спря работа след израелско бомбардиране през изминалата нощ, при което бе повреден парният генератор, а след това бяха улучени и резервоарите с гориво, които се запалиха", съобщи заместник-директорът на енергийното управление в палестинския анклав Фатхи аш Шейх Халил.

Тежки пожари избухнаха в района на централата, която се намира в центъра на ивицата Газа. Тя осигурява около 30 процента от потреблението на електроенергия в тази територия.

Халил добави,е пет от десетте идващи от Израел електропровода също са повредени от израелски обстрел, а ремонтните служби не успяват да стигнат до пострадалия район, за да ги поправят.

Дори в нормално време режимът на тока в ивицата Газа е ежедневен, с прекъсвания на електроподаването от 8 до 12 часа на ден, което засяга болници, училища, магазини и водопречиствателни станции на територията с население 1,8 милион души, отбелязва АФП.

Източник: БТА