Излекуваната от Ебола британска медицинска сестра отново е в критично състояние
Излекуваната от Ебола британска медицинска сестра отново е в критично състояние / netinfo

Медицинската сестра от Великобритания, която беше успешно излекувана от Ебола през януари, в момента е в критично състояние, заради повторната поява на вируса в организма й, съобщиха лекари.

„Тъжни сме да обявим, че състоянието на Полин Каферкей се е влошило и сега то е „критично". Полин се лекува от Ебола в изолационно помещение в „Royal Free Hospital" в Лондон.

Миналата седмица тя отново била откарана в медицинското заведение, след като била хоспитализирана по спешност в Глазгоу заради призляване.

Сестрата на Тони съобщи, че лекарите са я диагностицирали отново с вируса в понеделник. Под наблюдение са 58 души, които са били в контакт с Каферкей, 40 от които са имали пряк контакт с нея по въздушно-капков път, което е основният начин за предаване на вируса Ебола.

25 души от тях са получили ваксина, а останалите не са имунизирани по медицински съображения.

Медицинската сестра беше диагностицирана с Ебола през декември след завръщането си в Глазгоу от Сиера Леоне. Тя беше подложена на експериментално антивирусно лекарство и кръв от оцелелите от болестта.

Подробности за състоянието й не се разкриват от съображения за поверителност.

Доктор Бен Нюман, преподавател по вирусология в университета в Рединг, заяви по-рано, че Каферкей може да бъде едва вторият известен случай на "повторно активиран" вирус Ебола.

Учените обясниха, че умствени и физически проблеми са възможни години, след като вирусът се изчисти от кръвта на пациента.

Появилият се през 1976 г. в Централна Африка вирус Ебола е убил 11 312 души от 28 457 заразени от декември 2013 г., показват последните данни на Световната здравна организация.

Почти всички жертви са регистрирани в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Източник: БГНЕС