/ Gulliver/Getty Images
Ентусиасти представиха проект, съчетаващ визуални изкуства и електронна музика
Украински и френски творци реализираха проект, съчетаващ визуалните изкуства и електронната музика в силно радиоактивната зона около атомната централа Чернобил, където през 1986 г. стана най-тежкият ядрен инцидент в историята на ядрената енергетика за граждански цели, предаде АФП.

Ужасът в Чернобил: Там, където живее разрухата и пустотата (СНИМКИ)

Авторите на проекта инсталираха гигантска звезда и огромни екрани в центъра на Припят - града, който беше изцяло напуснат от жителите си след трагедията в Чернобил и днес е град-фантом. Той се намира на няколко километра от централата.
 


В ритъма на електронна музика, включваща и звуци, записани в Припят, сред които съобщение за евакуацията на населението през 1986 г., на гигантските екрани бяха прожектирани архивни видеокадри, посветени на трагедията.

Нуждаете се от повече адреналин - време е за ядрен туризъм

Проектът бе наречен Артефакт и цели да привлече вниманието на хората върху "фалшивите новини" по света и "информационното претоварване". Музиката за проекта е на френската група Телепопмюзик. Припят все още е затворен за посетители и спектакълът нямаше зрители, но ще бъде излъчен в интернет.
 

Gulliver/Getty Images


Поуките от Чернобил

Реактор номер четири на централата в Чернобил експлодира на 26 април 1986 г. и зарази, според някои оценки, до три четвърти на Европа. След тази катастрофа съветските власти евакуираха хиляди хора в радиус от 30 километра около централата. Последният реактор на Чернобил бе закрит през 2000 г. Блокът на централата, който бе засегнат от експлозията, път беше покрит под нов саркофаг преди две години. През октомври в района беше открита първата соларна централа.
БТА