Лондон терористичен инцидент метро
Лондон терористичен инцидент метро / БГНЕС
Най-малко 22-ма души пострадаха при взрив в лондонското метро. Експлозията във вагон на станция "Парсънс Грийн"  е причинена от самоделно взривно устройство. Полицията разглежда атаката като терористичен акт. В британската столица бяха въведени засилени мерки за сигурност, а премиерът Тереза Мей свика извънредно заседание на комитета „Кобра”.
 
Паника в Лондон: Взрив в метрото, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Взривът е избухнал в 8.20 часа тази сутрин във вагон  на един от влаковете в района на метростанция "Парсънс грийн" в Югозападен Лондон.  

Лондон терористичен инцидент метро
БГНЕС

Очевидци разказаха, че взривното устройство е било оставено до вратата на вагона в бяла пластмасова кофа, поставена в пазарска чанта. Ранени са десетки хора. От Бърза помощ съобщиха, че 22-ма души са  настанени в четири болници, където им се оказва помощ. Ранените са без опасност за живота. Повечето са с изгаряния, включително по лицата. Някои са получили наранявания при настъпилата суматоха и последвалото блъскане при излизане от метростанцията.
 
Вижте снимки от Лондон в галерията тук

Лондон терористичен инцидент метро
БГНЕС

Очевидци разказаха за инцидента пред британските медии. "Най-напред се чуха писъци, след това видяхме голямо огнено кълбо и всички крещяха и тичаха, за да излязат навън. Стигнахме до стълбите, които бяха блокирани, задръстени. Всички бяха в паника, след това малко се успокоихме. Имаше хора с окървавени лица", казва един от тях.   
 
 Органите на реда разглеждат взрива като терористичен акт. От полицията призоваха хората да изпращат снимки и кадри от инцидента.
 
"Детонирано е измпровизирано взривно устройство. Разследването се ръководи от контратерористичното командване на лондонската полиция и отчасти от антитерористичната полицейска мрежа. В следствените работи са включени стотици детективи - изследват проби от взривното устройство, извършват съдебно-медицинска работа, разговарят със свидетели", заяви на пресконференция командващият отдела за борба с тероризма Марк Роули.  

Лондон терористичен инцидент метро
БГНЕС

Източник от британските сили за сигурност, който е запознат с разследването е казал за Си Ен Ен, че в устройството е намерен часовников механизъм. Ясно е, че целта на взривното устройство е била да се причинят много по-големи поражения, информира още източникът, но предупреждава, че разследването е в първоначалната си фаза.
 
Тръмп: Още една атака в Лондон на жалък терорист

След взрива в Лондон бяха въведени засилени мерки за сигурност. По улиците се движат засилени полицейски патрули и тежковъоръжени военни.

Британските власти са започнали издирване за атентатора. Полицията заяви, че все още никой не е арестуван за „терористичния инцидент“, но стотици детективи и полицаи го издирват. Британските сили за сигурност са идентифицирали заподозрян за нападението в Лондон, твърди телевизия "Скай нюз". "Източници от силите за сигурност казват, че са идентифицирали заподозрян, замесен в бомбения атентат, с помощта на запис от охранителна камера", заяви в Туитър Марк Уайт, кореспондент на телевизията.

терор метро Лондон
БГНЕС


Тереза Мей порица Тръмп заради коментарите му за взрива в Лондон


Кметът на града Садик Хан каза, че полицейското присъствие по улиците на британската столица ще бъде засилено днес и през следващите  дни.   
 
Премиерът Тереза Мей свика следобед спешно заседание на Комитета за справяне с извънредните ситуации „Кобра”.