Кристина (вляво) и сестра й Елена възмутиха испанците с имунизацията си в Абу Даби
Кристина (вляво) и сестра й Елена възмутиха испанците с имунизацията си в Абу Даби / БТА
Сестрите на испанския крал Фелипе Шести - Елена и Кристина, са се ваксинирали срещу коронавируса миналия месец в Абу Даби. Те отишли там да видят татко си, абдикиралия крал Хуан Карлос, който живее в самоналожено изгнание заради, предаде Ройтерс. Новината бе съобщена от испанското издание "Конфиденсиал" и породи полемика в Испания, където много обикновени испанци от приоритетните групи за имунизация все още чакат своите дози ваксини заради ограничения внос.

Хуан Карлос напусна Испания през август миналата година и отиде в ОАЕ заради скандали, свързани с финансовото му състояние и неплатени данъци. Преди седмица той внесе още 4,4 милиона евро, които забавил да внесе в хазната, като парите взел назаем от свои заможни приятели.

Почетният крал на Испания Хуан Харлос I внесе „забравени“ данъци за € 678 393

По повод информацията за ваксинацията на двете сестри на Фелипе Шести жители на Мадрид казват, че инфантите нямат право на никакви привилегии и че имат същите права като останалите испанци, чакащи да получат ваксини.

ОАЕ обяви, че ваксинира жителите си и граждани с валидни документи за самоличност.

По повод скандала с ваксинирането на сестрите на крал Фелипе Шести в. "Мундо" цитира изявление от двете инфанти, в което те казват, че ваксините са им били предложени, за да им бъде издаден "здравен паспорт", който ще им позволи да посещават баща си по-редовно.

Бившият крал Хуан Карлос се опитва да реши данъчните си въпроси в Испания

Министърката на труда на Испания Йоланда Диас разкритикува двете знатни дами и каза, че е било много грозно от тяхна страна да приемат ваксиниране, докато много техни сънародници още чакат да бъдат ваксинирани.

Испания си е поставила за цел 70 процента от населението й от 47 милиона души да бъде ваксинирано срещу коронавируса до лятото, но досега две дози са получили едва 1,3 милиона души.

Източник: БТА