/ Gulliver/Getty Images
Бившият испански монарх Хуан Карлос I е подал декларация до данъчната служба в страната, за да уреди данъчните си въпроси, съобщи вестник „Ел Паис“.

Швейцария разследва британското имение на любовницата на крал Хуан Карлос

По информация на изданието, декларацията е подадена от адвоката на отказалия се от престола през 2014 г. крал. Сега ведомството трябва да провери декларацията, за да реши дали да приеме предложеното споразумение и да определи размера на сумата, която трябва да бъде платена.

Декларацията е свързана с използвани от Хуан Карлос I и семейството му банкови карти, по чиито сметки са постъпвали средства от мексиканския предприемач Ален де Хесус Санинес-Краузе.

По-рано медиите съобщиха, че прокуратурата разследва използването на кредитни карти от страна на бившия монарх, по сметки, които не се водят на негово име.
Съгласно конституцията на Испания, „личността на краля е неприкосновена и той не може да бъде подвеждан под отговорност“.


Въпросните карти, обаче, са били използвани в периода 2016-2018 г., когато Хуан Карлос I вече се беше отказал от престола. Освен разследването за евентуално използване на кредитните карти, прокуратурата на Върховния съд на Испания води още две разследвания, свързани с кралската особа.

Скандалът, който разтърси испанската монархия (ВИДЕО)

Едното е във връзка с комисонни за посредничество при преговори със Саудитска Арабия, за да получи консорциумът от испански компании поръчката за строителството на скоростна жп. линия Мека-Медина.

Освен това медиите съобщиха, че прокуратурата разследва наличието на фондове на остров Джърси, свързани с Хуан Карлос I, които са били укрити от испанските данъчни власти.

През август 82-годишният Хуан Карлос I напусна страната, като междувременно се появи информация, че се намира в ОАЕ. 
БГНЕС