Испанците искат новият крал Фелипе VI да има по-голяма роля в политиката
Испанците искат новият крал Фелипе VI да има по-голяма роля в политиката / снимка: Guliver/Getty Images

Повечето испанци искат новият им крал Фелипе VI да играе по-голяма роля в политиката и да изгради мостове между разделените от противоречия партии и региони в страната. Това сочат резултатите от проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Испанската монархия през последните години се опита да остане встрани от сложните политически отношения в страната, въпреки че според мнозина бащата на новия владетел крал Хуан Карлос има заслуга за приноса си към плавния преход към демокрация след диктатурата на Франко.

Според анкета на в. „Паис” 75% от испанците са на мнение, че новият държавен глава трябва лично да притиска партиите да постигат споразумения по проблемите на страната, ако политиците сами не успяват да стигнат до разбирателство.

Резултатите отразяват широко разпространеното недоволство от споровете между управляващата Народна партия и основната опозиционна сила Испанска социалистическа работническа партия при обсъжданията на законодателни промени в сфери като увеличаване на прозрачността и борба с корупцията. Същевременно на фона на засилващите се сепаратистки настроения в Каталония диалогът между партиите в тази провинция и партньорите им на национално равнище е почти прекъснат, допълва БТА.

Изследването, обхванало 600 души, установява, че според 91% от испанците има спешна нужда от по-голямо политическо сътрудничество, за да бъдат решени проблемите на страната. Сред анкетираните 75% посочват, че биха подкрепили активен натиск на новия крал за постигане на подобни споразумения Повече жители на страната продължават да подкрепят парламентарната монархия, отколкото републиканско управление, сочи пък проучване на в. „Вангуардия”.