/ Thinkstockphotos
През миналата 2018 г. "Ислямска държава" (ИД) е продължавала да действа по света чрез свързаните с нея мрежи и групировки. Това се казва в годишния доклад за тероризма на Държавния департамент на САЩ.

Кучето от акцията срещу Ал Багдади прослави породата си, рязко поскъпнаха

Въпреки че администрацията на президента Доналд Тръмп обяви джихадистката групировка за разгромена в Сирия и съобщи, че нейният лидер Абу Бакр Ал Багдади е убит миналия месец при операция на американски командоси, предаде Ройтерс.

ИДИЛ обяви новия си лидер и заплаши: Не се радвай, Америка!

В доклада, който обхваща миналата година, се казва, че Иран продължава да е водеща държава спонсор на тероризма, която успява през свои канали да прехвърли близо милиард долара на година на подкрепяни от нея групировки в региона, въпреки че Вашингтон значително затегна санкциите срещу Техеран.

Терористичните тактики и използването на технологии от терористите също се е развило през 2018 г., а опитни бойци на групировки като ИД, завръщащи се родните си страни, се превръщат в нова заплаха, се казва още в документа.

Първи кадри от ликвидирането на лидера на „Ислямска държава“ (ВИДЕО)

"Въпреки че ИД изгуби почти цялата територия, която контролираше, групата показа способност да се адаптира, по-специално посредством усилия да вдъхновява или направлява последователи онлайн", казва Нейтън Сейлс, американският координатор за борбата с тероризма, чиято служба подготвя доклада.

Групировката ИД вчера потвърди смъртта на лидера си в аудиозапис, качен онлайн, и каза, че вече е назначен негов приемник, който се казвал Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши. Групировката обеща да си отмъсти на САЩ за смъртта на Ал Багдади.
БТА