/ ThinkStock/Getty Images
Саудитска Арабия, Египет и Йордания приветстваха убийството на лидера на групировката Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади в операция на американските специални части в Северозападна Сирия и похвалиха усилията на Съединените щати, предадоха ДПА и Франс прес.

Тръмп разреши част от видеото от ликвидирането на Ал Багдади да се публикува

Тези три регионални американски съюзника обещаха да продължат борбата си срещу тероризма редом със САЩ за ликвидирането на екстремистките групировки.

Останките на Ал Багдади бяха прехвърлени във военна база в Ирак

Саудитска Арабия заяви, че ИД е "обезобразила облика на исляма и мюсюлманите по света".

"Саудитското правителство оценява огромните усилия на американската администрация в преследването на членовете на тази опасна терористична организация, която обезобрази истинския облик на исляма и на мюсюлманите по света и е извършила в много страни, включително в Саудитска Арабия, извращения и престъпления против основните човешки ценности", заяви говорител на саудитското министерство на външните работи.

Има ли нов лидер Ислямска държава?

Йорданският външен министър Айман ас Сафади определи смъртта на Багдади като важна стъпка във водената от САЩ и Йордания "съвместна продължаваща война срещу терористите и тяхната идеология на омразата".

"Йордания ще остане на предна линия в усилията за унищожаването на това зло в сътрудничество с партньорите ни в Глобалната коалиция", написа Сафади в Туитър.

Тайните на Ислямска държава: Кой всъщност е убитият Абу Бакр ал Багдади?

Говорителят на египетското външно министерство Ахмед Хафез заяви, че убийството на Багдади е важна стъпка в борбата с тероризма. Той призова за единни действия и "обхватна перспектива, която взема предвид сигурността, развитието и идеологическите измерения" в борбата срещу терористичните групировки.
БТА