Хомосексуалист осъди две министерства заради дискриминация в Италия
Хомосексуалист осъди две министерства заради дискриминация в Италия / netinfo

Италианският хомосексуалист Даниеле Джуфрида осъди италианските министерства на транспорта и на отбраната заради дискриминация на сексуална основа, предаде АФП. Двете ведомства ще трябва да му изплатят сумата от 100 000 евро за нанесени морални вреди.

През 2001 г. Даниеле се явил във военна болница за преглед за годност да служи в армията. Там той казал на преглеждащите го лекари, че е хомосексуалист. Те уведомили министерството на отбраната. То на свой ред предупредило министерството на транспорта, че Даниеле не притежава "необходимите психически и физически способности", за да шофира моторно превозно средство. В резултат на това министерството на транспорта обявило за временно невалидна шофьорската книжка на Даниеле и му отнело правото да управлява МПС.

Италианецът обжалвал решението пред Административния съд на Катания, на остров Сицилия. Той отменил решението на транспортното министерство и книжката на Даниеле била върната. После той завел дело за нанесени морални щети срещу двете италиански министерства в Гражданския съд на Катания. Даниеле обвинил двете ведомства, че са определили хомосексуалността му като психическо заболяване и затова са прекратили временно правото му да управлява МПС.