Хиляди протестират срещу ареста на Караджич в Белград
Хиляди протестират срещу ареста на Караджич в Белград / снимкa: БГНЕС

Около 15 000 души се събраха в центъра на Белград тази вечер на митинга в подкрепа на Радован Караджич, свикан от сръбската крайно националистическа опозиция. Участниците в митинга протестират срещу очакваната екстрадиция на бившия лидер на босненските сърби в Хага, където ще бъде изправен пред Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия.

Митингът е и против политиката на проевропейския президент Борис Тадич. Протестът започна на централния „Площад на Републиката” и според полицията протича спокойно. Митингът е свикан от крайно националистическата Сръбска радикална партия.

Присъстват вторият човек в партията - Томислав Николич, както и Александър Вучич, който през последните дни особено остро критикуваше президента Тадич. "Ще се бием за Сърбия, Сърбия ще е свободна, вие сте цветът на Сърбия", каза Вучич пред присъстващите.

Сред тях бе братът на Радован Караджич - Лука. Засилена е охраната на посолствата. На площада бе усетено напрежение, когато пристигна група от стотина много агресивни младежи, развяващи огромно сръбско знаме и портрет на Радован Караджич. Те носели и лозунги, гласящи "Ще ви избием всички", "Борис Тадич, Сърбия ти готви погребение, свършено е с теб", посочва Франс прес.