Хагският трибунал оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай
Хагският трибунал оправда бившия косовски премиер Рамуш Харадинай / снимка: Reuters

Трибуналът в Хага оправда бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай и двама негови помощници в повторното дело по обвинения в убийства и мъчения по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години на миналия век.

"Отделението на съда ви счита за невинен по всички точки от обвинителния акт", съобщи съдия Баконе Джъстис Молото, нареждайки тримата обвиняеми да бъдат освободени. Съдиите счетоха, че обвиняемите не са участвали в "съвместно престъпно начинание" за прочистване на областта от етнически сърби и че някои от показанията на свидетелите са били ненадеждни.

Молото заяви, че един от свидетелите вероятно не е бил в затворническия лагер Ябланица, където са извършени предполагаемите престъпления, и "вероятно е казал това, което е чул от други", пише БГНЕС. "Няма достоверно доказателство, че Харадинай дори е знаел за извършените престъпления в Ябланица", счете съдия Молото.

Присъдата беше приета с овации от присъстващите в съдебната зала, сред които бяха привърженици на бившия косовски премиер и членове на семейството му.

44-годишният Рамуш Харадинай е бивш ръководител на Армията за освобождение на Косово (АОК) и е смятан за герой в родината си.

Другите двама обвиняеми, 41-годишният Идриз Балай, специален командир на "Черните орли" в АОК, и 42-годишният Лахи Брахимай, друг високопоставен член на АОК, също бяха оправдани по обвиненията за убийства и мъчения, извършени главно срещу сърби.

Харадинай и Балай бяха оправдани през 2008 година по 37 обвинения за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, а Брахимай беше осъден на шест години затвор за мъчения, но беше оправдан по другите обвинения срещу него.

По искане на прокурора за първи път в историята си Трибуналът в Хага нареди през юли 2010 година частично повторно дело срещу тримата обвиняеми, защото свидетели били обект на "сериозно сплашване".

Харадинай и Балай бяха съдени повторно по шест обвинения, а Брахимай - по четири обвинения, по които беше оправдан. Всички те се отнасяха до предполагаеми престъпления, извършени в импровизирания затворнически лагер Ябланица. Обвинението искаше поне 20 години затвор за тримата.

Решението на Международния съд за бивша Югославия да оправдае Рамуш Харадинай "узаконява управлението на мафията" в Косово, заявиха властите в Белград.

"Хагският трибунал узакони управлението на мафията в Косово, но най-вече омертата, закона на мълчанието, който все още надделява и е по-силен от всяко престъпление", заяви говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович.

От своя страна президентът на Сърбия Томислав Николич обяви, че Международният съд за бивша Югославия е бил създаден с цел да търси отговорност единствено на сръбски граждани.

"Трибуналът бе... създаден, за да съди сърби", заяви Николич в комюнике, цитирано от Франс прес. "Никой няма да бъде осъден за ужасните престъпления срещу косовските сърби", увери държавният глава.