Гърция е първа по корупция сред старите в ЕС
Гърция е първа по корупция сред старите в ЕС / netinfo

Международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" даде на Гърция оценка 4,6 в "Списъка на корупцията", съставян всяка година. Максималната оценка, която отговаря на нулева корупция, е 10.

Така Гърция зае 27-о място в Европа и 56-о в света. Традиционно на върха на съответната класация се намират страните, в които корупцията не заема голямо място, отлична оценка се поставя при пълна липса на случаи на корупция, съобщава БТА.

В Европа в по-голяма степен корупцията процъфтява само в Полша (с оценка 4,2), в България (4,1) и в Румъния (3,7). Както отбеляза вчера гръцкият вестник "Вима", "Турция разбира се, ни надминава. Надминават ни и някои новопосветени в капитализма (и с активна местна мафия) страни като България и Румъния и Полша - страната с "огромен пазар", благодарение на която германците направиха всичко възможно, за постигнат прочутото разширяване на ЕС на изток".

С "най-добри" оценки, 9,4, са Дания и Финландия, следвани с оценки над 9 от Швеция, Исландия, Холандия и Швейцария. Италия, която се нарежда преди Гърция, с оценка 5,2 се намира на 22-о място в европейската и на 41-о в международната класация.

Германия с оценка 7,8 се намира на 11-о място в Европа и 16-о в света, Франция е на 13-о място, а Кипър на 20-то.

Сред най-корумпираните страни се нареждат, освен по-бедните, Китай, Индия и Русия.