/ Gulliver/Getty Images
Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването на „Света София“ като джамия за поклонение в Истанбул, информира Анадолската агенция.

Групата изгорила турско знаме, след като се събрала пред църквата „Света София“, преди да потегли към турското консулство, държейки банери: „За родината, нацията и православието“.

Достъпът до „Света София“ е ограничен, струпало се е множество

Протестиращите били спрени пред консулството от силите за сигурност, но изгорили друго турско знаме, пеейки гръцкия национален химн и крещейки лозунги.

Освен като действаща джамия, "Света София" е и една от най-добрите дестинации в Турция за местни и чуждестранни посетители. През 1985 г., като музей, „Света София“ е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя служи като църква в продължение на 916 години до завладяването на Истанбул, като джамия от 1453 до 1934 г. - близо 500 години - и като музей в продължение на 86 години.

ЕС е срещу превръщането на „Света София” в джамия

Турският президент Реджеп Ердоган и други турски лидери отдавна се застъпват за това да се върне към сататута на функционираща джамия, отворена за поклонение. Турски съд анулира постановление на кабинета от 1934 г., превърнало „Света София“ в музей, проправяйки пътя за използването й като джамия.

През новата ера на „Света София“, турската дирекция по вероизповеданията ще контролира религиозните служби в джамията, а Министерството на културата и туризма ще ръководи дейностите по реставрация и консервация.

Архитектурното съкровище е отоворено и за местни и чуждестранни туристи.
БГНЕС