Гръцките противници на сделката за името на съседна Македония продължават с протестите
Гръцките противници на сделката за името на съседна Македония продължават с протестите / БГНЕС
От трибуната на гръцкия парламент депутат от СИРИЗА Йоргос Урсузидис направи обръщение към северните съседи на Гърция, говорейки на чист български език, който обяви за македонски, съобщава електронното издание Български новини.

„Като се обръщам към северните съседи, искам да предам послание на техния език - на южнославянския, както ясно се посочва в споразумението, казва Урсузидис и продължава:

Борисов обясни за отказа да се срещне с Георге Иванов

„Скъпи съседи, приятели от Република Северна Македония, както се разбрахме, време е да оставим назад всичко, което ни разделя и да видим напред това, което е взаимното разбирателство и сътрудничеството и любовта“.

Думите му можете да чуете към края на видеото

Република Северна Македония е новото име 

Гръцките медии уточняват, че „македонски“ е официалният език на бившата югославска република Македония и според много други е „български диалект“. Принадлежи към балканската езикова връзка и южнославянските езици, както и към българските, сръбските, хърватските, босненските, черногорските и словенските. Най-близко е до българският. Като официален език македонският е създаден през 1945 г., дотогава е бил устен идиом, използван в Скопие.

Георге Иванов отказва да подпише договора за промяна на името на Македония

Междувременно гръцките противници на сделката за името на съседна Македония продължават с протестите, докато депутатите обсъждат вот на недоверие спрямо правителството. Няколко хиляди човека, включително свещеници и депутати от неонацистката партия „Златна зора” се събраха пред парламента, за да отхвърлят предложението северната съседка на Гърция да се казва Република Северна Македония.

Македонци излязоха на протест срещу смяната на името (СНИМКИ)

„Никой освен гърците не може да се нарече македонец”, заяви организаторът на протеста Махалис Патсикас пред местната новинарска агенция АНА.

В неделя се очаква лидерите на Гърция и Македония да подпишат договора на церемония на Преспанското езеро, което е тяхната обща граница с Албания.