Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН изтъква, че борбата с епидемията е в „несигурен етап“
Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН изтъква, че борбата с епидемията е в „несигурен етап“ / ThinkStock/Getty Images
Програмите на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, са спасили 32 млн. души от 2002 г., но остават "колосални предизвикателства", съобщи АФП.
 


Годишният доклад на фонда изтъква причините, заради които трябва да бъдат увеличени усилията срещу тези болести.

През 2018 г. в държавите, в които инвестира фондът, на ретровирусно лечение против ХИВ са били 18,9 млн. души, на лечение за туберкулоза - 5,3 милиона души, а за защита от малария са раздадени 131 млн. мрежи за комари.

Откриха съединение, което може да унищожи вируса ХИВ

Въпреки "големия прогрес на много фронтове през 2018 г.," има "нови заплахи", които пречат да бъде изпълнена целта трите емидемии да бъдат ликвидирани до 2030 г. Първата от тези заплахи е "застоят във финансирането". Други са резистентността срещу медикаменти и инсектициди.

Маларията може да бъде изкоренена до 2050 г.


Глобалният фонд за борда със СПИН, туберкулоза и малария инвестира почти четири милиарда долара годишно в програми, изпълнявани от местни есперти. Финансира се основно от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Япония.
БТА