/ / iStock/Getty Images
Усилията в борбата с маларията, която върлува най-вече в Африка, са достигнали мъртвата точка от две години, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

Растенията, които ще ви помагат да се отървете от комарите (ВИДЕО)

СЗО призова да се инвестират много средства за създаване на по-ефикасна ваксина.

"Светът е на кръстопът - заяви директорът на Глобалната програма на СЗО за борба с маларията Педро Алонсо. Реализираният през последните няколко десетилетия исторически напредък е на път да бъде забавен." Той отбеляза, че СЗО се изказва недвусмислено в полза на изкореняването на маларията, но че при сегашните възможности е малко вероятно това да бъде осъществено.

Откриха 14-годишен с малария в бежанския лагер в Харманли

Светът не е на правилния път за постигане на поставената през 2015 г. цел - през 2030 г. случаите на малария и предизвиканите от болестта смъртни случаи да бъдат намалени с 90 на сто. В нов документ на експертна група на СЗО се посочва, че след напредъка, свързан с намаляване на случаите на малария и на дължащите се на болестта смъртни случаи, се наблюдава
стагнация.

Втори случай на морбили във Варненско

Експертната група смята, че 34 милиарда долара трябва да се инвестират до 2030 г., за да се разработят нови средства за борба с маларията, включително ваксини.
БТА