/ ThinkStock/Getty Images
Дете е заболяло от морбили
Дете е заболяло от морбили във Варненско. Случаят е потвърден от Националната референтна лаборатория  „Морбили, паротит и рубеола” в София, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

Първи случай на морбили във Варна

Детето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Това е вторият случай на морбили в областта.

Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А


При първия случай, преди малко повече от седмица заболя 29-годишен мъж във Варна, който се оказа, че не е имунизиран срещу морбили. За периода 16-22 август, регистрираната в РЗИ остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници с изключение на потвърдения случай на морбили. 

Проф. Мира Кожухарова: В България вече има епидемия от морбили

Броят на регистрираните чревни инфекции е завишен - 80 случая срещу 53 от предходната седмица, представени от 65 ентероколита, 6 колиентерита, 5 ротавирусни ентерита, 1 салмонела, 2 случая на дизентерия и 1 вирусен хепатит. 

Единайсет заразени с морбили в Пазарджишко през юли

От въздушно-капковите инфекции /без грип и ОРЗ са регистрирани 29 лица срещу 28 за предходната седмица, представени от 23 случая на варицела, два на скарлатина, 3 вирусни менингита и заболялото от морбили дете

933 са заразените с морбили в България

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип е почти трикратно завишен в сравнение с предходната седмица - 101 остри респираторни заболявания и 5 случаи на грип срещу 38 случая на ОРЗ от предходната седмица.

Продължава да расте броят на заразените с морбили у нас

Регистрирани са 21 случая на усложнения от грип и ОРЗ - 14 бронхита и 7 пневмонии. В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 43 лица. Проведени са 27 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 6 лица.

Потвърдиха седем случая на морбили в Бургаско

Регистрирани са 16 случаи на ухапани от кърлежи, по един случай на Марсилска треска  и Лаймска болест.