/ БТА
Петдесет спасителни пояса, които обикновено се използват, за да предпазят човек от удавяне, бяха окачени на мост пред консулството на САЩ в Хамбург заедно с плакати с надписи: "Америка, спаси се. Не гласувай за Тръмп", предаде ДПА.

Акцията, която съвпадна със 78-ия рожден ден на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, беше организирана от германския художник Фолкер-Йоханес Триб и негови сътрудници.

Петдесетте спасителни пояса символизират 50-те американски щата. Всеки пояс в бяло и червено е обозначен с понятия, които според Трип ще бъдат застрашени от втори мандат на Тръмп, включително "мир", "върховенство на закона", "права на жените" и други.

В началото на 20-и век Хамбург е едно от най-важните емигрантски пристанища в Европа, където стотици хиляди хора се качват на кораби, пътуващи за Америка. Сред тях е и дядото на Доналд Тръмп, който през 1905 г. напуска Германия и заминава за Ню Йорк. 

Художникът Фолкер-Йоханес Триб, чийто рожден ден също е на 14 юни, каза: "Просто трябваше да му направя този подарък за рождения ден. Както на него, така и на мен. Гражданите на САЩ могат да спасят себе си и нас от преизбирането на Тръмп, като гласуват за демокрацията на 5 ноември".

Триб се фокусира върху хуманитарни и социални каузи повече от 30 години. С протестна акция за Световното първенство по футбол 2022 в Катар художникът привлече вниманието към фаталното положение на работниците мигранти там, като стовари 6500 футболни топки, пълни с пясък, пред централата на ФИФА в Цюрих.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Христова/БТА