Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок призова светът да се подготви за факта, че пълномащабна война в Украйна може да продължи повече от една година. Висшият германски дипломат бе скептична за възможността за постигане на примирие.

„Трябва да се настроим, че тази война може да продължи с години, тъй като, за съжаление, руското правителство не се отказва от фикс идеята да подчини Украйна и нейните жители“, коментира Бербок в интервю за Bild am Sonntag.

Тайното оръжие на Украйна: Първата дама Олена Зеленска

„Въпреки цялото страдание трябва обаче да помним: лудите идеи на руския президент да окупира Украйна не се осъществиха в най-кратки срокове. Смелостта на украинците и международните доставки на оръжия доведоха до факта, че руските войници не можаха да разопаковат парадните си униформи за победа. Ще направим всичко това никога да не стане факт", добави тя.

Според Бърбок примирието между Украйна и Русия може да бъде постигнато "много просто: когато Путин най-накрая спре да бомбардира невинни хора и изтегли танковете си": "Путин може да нареди това във всеки момент. Той нападна Украйна. Следователно той може да спре във всеки момент и да сложи край на страданието."

Украйна: Отново обстрели на АЕЦ „Запорожие“, повредена е инфраструктурата

Бърбок подчертава и че до 24 февруари е направено всичко възможно с дипломатически средства да се предотврати избухването на войната, но Путин не зачел тези усилия и "вече половин година унищожава Украйна".
БГНЕС