Олена Зеленска
Олена Зеленска / БТА
Първата дама на Украйна Олена Зеленска прекарва първите месеци на руската инвазия далеч от светлината на прожекторите. Сега тя наваксва пропуснатото време и наскоро предприе важно посещение в САЩ, преди да стане домакин на международна среща на върха в Киев. Но може би най-привлекателната поява на Зеленска беше във фотосесия за списание "Vogue".

Снимките на Зеленска за "Vogue" са дело на легендарната фотографка Ани Лейбовиц, като първата дама е заснета сама и заедно със съпруга си, украинския президент Володимир Зеленски. Снимките на Лейбовиц на украинската президентска двойка веднага станаха емблематични и се превърнаха във вирусна сензация в социалните мрежи. Появата на Зеленска предизвика полемика, като някои критици определиха решението като неуместно в момент, когато цялата украинска нация се бори за оцеляване.
 

Олена Зеленска
БТА


Очаквано, голяма част от тези критики идват от самата Русия и от прокремълски настроени гласове на Запад, като многобройни коментатори изтъкват появата на Зеленска във "Vogue" като доказателство, че мащабът на войната в Украйна е някак преувеличен. Много украинци също изразиха безпокойството си от снимките, като някои обвиниха първата дама на страната си в неуместен PR.

Тези негативни реакции към интервюто на Зеленска за "Vogue" са разбираеми, но недалновидни. От съществено значение е, че те не отчитат важността на това Украйна да остане в международните заглавия и не разбират естеството на ролята на Олена Зеленска като първа дама на страна, която се намира във война със суперсила. Привличащата вниманието фотосесия за световна медийна марка е умен ход на Зеленска, който използва силните страни на Украйна и засилва способността на страната да надделее в информационната война срещу Русия. В момент, когато сцените на смърт и разрушения в Украйна са загубили силата си да шокират, тя предлага завладяваща лична гледна точка, която припомня реалността на войната на външните наблюдатели.
 

Олена Зеленска
БТА


Битката за световното мнение е един от най-важните фронтове в руско-украинската война. Способността на Украйна да се защитава зависи до голяма степен от непрекъснатия приток на западни оръжия и пари, който от своя страна може да бъде гарантиран само докато общественото мнение в целия демократичен свят остава твърдо на страната на Украйна. Това не може да се приема за даденост.

След като руското нахлуване продължава вече седми месец, започна да се усеща известна умора от Украйна и отразяването на войната в международните медии чувствително намаля. Тъй като вниманието се насочва другаде, за западните лидери ще става все по-трудно да определят приоритетите си за подкрепа на Украйна или да налагат мерки за санкции, които изискват жертви от собствените им избиратели.
 

Олена Зеленска
БТА


Русия е наясно с това и активно работи на информационния фронт, за да подкопае решимостта на Запада. Първоначалните неумели усилия на Москва да представи инвазията като антинацистки кръстоносен поход вече са до голяма степен изоставени в полза на по-фина версия, която подчертава предполагаемата безсмисленост на въоръжаването на Украйна, като същевременно подчертава необходимостта от прекратяване на бойните действия. Кремъл се надява, че това на пръв поглед разумно послание ще намери отклик сред изтощената западна аудитория и ще доведе до засилване на натиска върху Киев да приеме компромисен мир.

Последиците за Украйна могат да бъдат катастрофални. Украинците са наясно, че всяко прекратяване на огъня на този етап ще позволи на Кремъл да затвърди хватката си над регионите в южната и източната част на страната, които са окупирани от февруари 2022 г., като същевременно потенциално ще проправи пътя за следващия етап от кампанията на Русия за унищожаване на украинската държавност. Ето защо е толкова важно инвазията да остане в новините и да се подчертае максималистичният характер на военните цели на Русия. Появата на Зеленска във "Vogue" успява и в двете посоки.
 

Олена Зеленска
БТА


Дори и най-яростните критици ще трябва да признаят, че фотографиите на украинската първа дама във "Vogue" привлякоха голямо внимание. Това беше постигнато, без да се прибягва до сензационност. Напротив, снимките на Ани Лейбовиц са зашеметяващи и същевременно автентични, улавяйки емоционалната връзка между Зеленска и съпруга ѝ по начин, който отразява и сериозността на обстоятелствата, и променящите живота преживявания през последните месеци.
Може би най-забележителното изображение от всички показва Зеленска, седнала сама на стълби в неназована правителствена сграда на фона на чували с пясък, които служат като стряскащо напомняне за войната. С лакти, подпрени на коленете, тя гледа право напред в камерата с неподправена прямост, която подсказва едновременно сила и изтощение. Това е превъзходен портрет, който надхвърля традиционните военни репортажи със способността си да предаде дълбоката травма на Украйна и забележителната устойчивост на страната.
 

Олена Зеленска
БТА


Зеленска безспорно е фотогенична, но последните ѝ публични изяви ѝ позволиха да покаже, че е много повече от красиво лице. Украинската първа дама очевидно има какво да каже и използва интервюто си за "Vogue" ефективно, за да постави ужасите на руската инвазия в разбираем човешки контекст. "Първите седмици след избухването на войната бяхме просто шокирани", разказва тя. "След Буча разбрахме, че това е война, целяща да изтреби всички ни. Война за изтребление."

Като съпруга и майка, която никога не се е стремяла към публичност и е известна с това, че е предпочитала да остане зад кулисите по време на кариерата на съпруга си в шоубизнеса, Зеленска се радва на автентичност, с която малко политици могат да се сравнят. Това ѝ дава възможност да достигне до аудитория, която едва ли би се ангажирала с по-традиционни политически послания. Сега тя се възползва напълно от това предимство, за да сподели историята на Украйна с външния свят.
 

Олена Зеленска
БТА


Украйна е безнадеждно превъзхождана на информационния фронт и не може да се надява да достигне ресурсите на Русия. Но докато Кремъл може да разчита на многомилиардни бюджети, както и на широки мрежи от контакти и симпатизанти в редиците на западния естаблишмънт, Украйна има безценното предимство на истината на своя страна. Основната задача, която стои пред Киев сега, е да запази Украйна в центъра на световното внимание и да продължи да общува с възможно най-широка аудитория.
 

Олена Зеленска
БТА


Ако Украйна успее да запази сегашните нива на обществена ангажираност и подкрепа, страната има добри шансове да постигне историческа победа над Русия. В потенциално решаващата битка за формиране на международното мнение, първата дама Олена Зеленска може да се окаже тайното оръжие на Украйна. 

Коментарът е за официалния сайт на Атлантическия съвет
БГНЕС