Зигмар Габриел
Зигмар Габриел / БГНЕС
Германия съкращава дипломатическото си присъствие в Северна Корея и ще продължи да го намалява, за да засили натиска срещу Пхенян във връзка с ядрената му програма. Това съобщи във Вашингтон германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Франс прес.

"Ние вече намалихме броя на служителите в посолството ни в Северна Корея и ще го съкратим още повече", каза Габриел след среща с американския си колега Рекс Тилърсън.

Безумните закони, които съществуват само в Северна Корея (ВИДЕО)

Берлин изтегли двама свои дипломати, готви се да върне трети и може още да съкрати мисията си, в координация с другите европейски страни, добави той. Без да навлиза в подробности, ръководителят на германската дипломация каза, че Пхенян е бил приканен също "да намали дипломатическия си персонал" в Берлин.

САЩ оказват натиск върху всички страни да прекъснат отношенията с режима на Ким Чен-ун. При все това Габриел увери, че Рекс Тилърсън не е искал от германците да отзовават посланиците си в Пхенян.

Пет закона, които съществуват само в Северна Корея (ВИДЕО)

"Засилваме дипломатическия натиск, но преди всичко трябва да се прилагат стриктно вече одобрените санкции", отбеляза той.

През септември германският канцлер Ангела Меркел заяви категорично несъгласие със заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който редовно "размахва" военната опция срещу Северна Корея. Вчера посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли отново заплаши самоизолиралата се държава с "пълно унищожение" в случай на война.
БГНЕС