/ iStock/Getty Images
Германската компания „Бош” съобщи, че е разработила система за тестиране за COVID-19, при която резултатите излизат само след 39 минути. Това я прави най-бързата технология за тестиране на основата на PCR в света.

Тестът е разработен за аналитичния прибор Vivalytic за идентифициране на вируса SARS-CoV-2.

Компанията разчита, че системата ще намери приложения в местата за мобилно тестиране, където се очаква да бъдат получени оперативни резултати, основно на летищата и на паркингите покрай магистралите. Продуктът вече е достъпен в Европа.

Чувствителността на тестирането е 98%, а специфичността 100% - това означава, е вероятността да регистрира заразен с вируса е 98%, а здрав човек се определя със 100-процентова вероятност.

Първият вариант на системата за тестиране е разработен през март и резултатите от него излизаха след два часа и половина. Компанията планира да продължи да подобрява технологията.

От октомври един картридж на Vivalytic може да бъде използван за тестирането на пет човека, което ще увеличи броя на провежданите тестове. Компанията разчита до края на годината капацитетът за тестиране да достигне един милион.
БГНЕС