Г-6 постигна общи позиции по Шенген, престъпността и имиграцията
Г-6 постигна общи позиции по Шенген, престъпността и имиграцията / снимка: БГНЕС, архив

Министрите на вътрешните работи на шестте страни от ЕС с най-голямо население (Франция, Великобритания, Германия, Италия, Испания и Полша), известни като Г-6, постигнаха общи позиции по темите, свързани с Шенген, престъпността и правото на убежище. Това заяви френският министър на вътрешните работи Клод Геан на пресконференция в Париж след срещата на Г-6, предаде Франс прес.

Шестте страни, представляващи две трети от населението на ЕС, провеждат редовни срещи от 2003 г., за да подготвят позициите си по темите от дневния ред на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, чието следващо заседание е насрочено на 13 декември в Брюксел.

Министрите смятат за необходимо "по-тясно политическо направляване на решенията, засягащи Шенген" и "групираха целите" на механизмите за защита, предвидени от Шенгенската конвенция.

Те "пожелават" да се поддържа възможността за "възстановяване на контрола по вътрешните граници при заплаха за обществения ред", като за това е необходимо само да бъдат уведомени партньорите.

Относно правото на убежище министрите се споразумяха "да се опитат да въведат бързи мерки с цел да се отговаря в най-кратък срок на молбите за убежище", посочи Клод Геан.

Изправени пред идващата от "страните от Централна и Източна Европа" престъпност шестте страни желаят "да се активизира дейността на съществуващите структури на европейско ниво като Европол и Евроюст (Европейското звено за съдебно сътрудничество). /БТА/