Фронтекс праща още хора и техника да пазят границите на България
Фронтекс праща още хора и техника да пазят границите на България / Guliver/Getty Images

Фронтекс - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, реши да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли.

В близките седмици Фронтекс смята да прехвърли на границата с Турция допълнителен персонал, включително екипи с обучени кучета, както и коли, оборудвани с термокамери. Ще бъде засилено и наблюдението на българо-сръбската граница, заяви заместник изпълнителният директор на организацията Брент Кернер.

Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут. Това съобщи за БТА отдел "Преса и медии" към Представителство на ЕК в България.

Борисов обясни по телефона на Меркел как пазим границите си

Комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос съобщи, че приветства решението на Фронтекс да увеличи контингента си в България и да помогне за поддържането на ефикасно гранично управление по Балканския маршрут.

"Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо", каза Аврамопулос.

Обстановката на границите ни е относително спокойна, заяви главният секретар на МВР

Фронтекс ще подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха.

Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

Сътрудниците на Фронтекс ще оказват помощ на българските си колеги на граничните пунктове за откриването на лица, които се опитват тайно да проникнат на територията на страната в автомобили, автобуси и влакове.

Борисов: Ще се окажа лош пророк, страхът и напрежението в европейските държави растат

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020.

Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация.

В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.