Борисов обясни по телефона на Меркел как пазим границите си
Борисов обясни по телефона на Меркел как пазим границите си / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов разговаря с канцлера на Федералната република Германия Ангела Меркел относно все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Двамата проведоха телефонен разговор днес по инициатива на министър-председателя Борисов. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е запознал федералния канцлер с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията в Турция.

Обстановката на границите ни е относително спокойна, заяви главният секретар на МВР

Премиерът е посочил, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета.

Министър-председателят е допълнил, че в тази връзка е поискал съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.

Федералният канцлер Ангела Меркел е поела ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Борисов: Ще се окажа лош пророк, страхът и напрежението в европейските държави растат

В разговора си Бойко Борисов и Ангела Меркел са обсъдили поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ "Белене".

Тема на разговора са били и процедурите по "Южен поток", както и българската концепция за газов хъб, като министър-председателят е акцентирал на проектите, по които работим, информират от пресслужбата на МС.