Френската полиция арестува 20 ислямисти
Френската полиция арестува 20 ислямисти / снимки: Reuters

В няколко френски града, в това число Тулуза в югозападната част на страната и Нант и Льо Ман в западна Франция, бяха арестувани близо 20 души, смятани за членове на радикални екстремистки кръгове, предаде Ройтерс.

Сред арестуваните в Нант има членове на местна ислямистка групировка, известна като "Форсан Ализа", която бе забранена през януари по заповед на министъра на вътрешните работи Клод Геан по подозрения, че пропагандира сред симпатизантите си методите на въоръжената борба за установяване на ислямски режим във Франция.

Арестите били извършени от елитното звено на френската полиция за борба с тероризма, известно като "Рейд". Негови членове застреляха при опит за арест в Тулуза на 22 март Мохамед Мера, убил няколко дни преди това трима френски войници, един равин и три деца.

Причината за арестите не се споменава. Франс прес припомня, че след като Мера бе убит, главният прокурор на Париж Франсоа Молин изтъкна, че следствието по делото с извършените от него убийства в Тулуза трябва да доведе до разкриването на всички съучастници.

Френската полиция арестува 20 ислямисти
netinfo

Убийствата в Тулуза бяха най-сериозните терористични нападения на територията на Франция от 90-те години на миналия век насам, посочва Асошиейтед прес.

Новината за полицейската операция бе потвърдена от президента Никола Саркози в телевизионно интервю. Президентът не обясни какви са причините за голямата полицейска операция или какви са конкретните обвинения срещу арестуваните. "Операцията е свързана с ислямския радикализъм", посочи Саркози, цитиран от АП. Той добави, че няма информация дали арестуваните са част от някаква мрежа, предава БТА. "Ще има и други операции, и това ще ни позволи за изгоним от страната определен брой хора, които нямат причина да бъдат тук", категоричен бе президентът.

Мюсюлманите във Франция са силно разтревожени от опасността атентатите в Тулуза да изострят отношението срещу тях. Редица френски лидери призоваха обществеността да не слага знак на равенство между исляма и тероризма. Въпреки това подозрителността към радикалния ислям остава силна, а правителството вчера отказа да допусне във Франция редица известни мюсюлмански духовници, които трябваше да участват в конференция на фундаменталистка ислямска група.

Френската полиция арестува 20 ислямисти
netinfo