Французите не желаят Саркози за президент
Французите не желаят Саркози за президент / БГНЕС, архив

Огромното мнозинство от французите - 79%, не желаят бившият президент Никола Саркози да се върне на този пост през 2017 г., сочат резултатите от проучване на социологическата агенция "Елаб", публикувани днес и цитирани от ТАСС.

Проучването е проведено по поръчка на телевизионния канал БФМ-ТВ.

Вчера стана известно, че Саркози е готов да издигне своята кандидатура за предстоящите догодина президентски избори във Франция. Самият той обяви това намерение в новата си книга "Всичко за Франция", която ще бъде представена утре и която представлява негова своеобразна политическа програма.

Никола Саркози ще се кандидатира за президент на Франция

Според анкетата 67% от французите предпочитат кандидатурата на сегашния кмет на Бордо и бивш премиер Ален Жупе пред тази на Саркози. Показателно е, че против Саркози са настроени и много хора, смятащи се за близки по възгледи до десните и центристите във Франция - съответно 54 и 46%.

Въпреки, че 73% от запитаните намират Саркози за "целеустремен", а 67% - за динамичен политик, кандидатурата му предизвиква безпокойство сред 59% от французите.

Само 37% вярват, че той "е способен да проведе необходимите реформи в страната", а само 28% - че "е способен да обедини населението на Франция".

ТАСС припомня, че първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а вторият - за 7 май 2017 г

Източник: БТА