Франция обучава тайно либийски командоси
Франция обучава тайно либийски командоси / netinfo

Франция и Либия са сключили тайно споразумение за сътрудничество в отбраната, предвиждащо покупки на военна техника и обучаване на либийските специални сили. Това пише в новия си брой френският сатиричен седмичник "Канар аншене", цитиран от агенция Франс прес.

Документът за сътрудничество е подписан от френския външен министър Бернар Кушнер и либийския дипломат номер едно Абдел Рахман Мохамед Шалкам. В споразумението се говори за сътрудничество и промишлено партньорство в отбраната.

На 25 юли в Триполи, само ден след освобождаването на българските медици, френският президент и придружаващата го делегация подписаха споразумение за сътрудничество с Либия.

Сатиричният седмичник допълва, че споразумението за сътрудничество има 12 точки. Те обхващат общи въпроси като обмен на гледни точки, информация и посещения на експерти. Някои от точките се отнасят до покупки на военна техника и системи за отбрана.

В началото на август Триполи обяви подписването на договор с Европейския авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС) за купуване на ракети "Милан" на стойност 168 милиона евро и на радиокомуникационна система "Тетра" за 128 милиона евро. Това породи полемика, че Европа е направила отстъпки на Либия в замяна на свободата на българските медици, отбелязва Франс прес.