Франция може да отвори по-бързо трудовия си пазар за българи и румънци
Франция може да отвори по-бързо трудовия си пазар за българи и румънци / cнимкa: БГНЕС

Франция отваря от първи юли изцяло трудовия си пазар за приетите през 2004 г. страни в ЕС. За България и Румъния този пазар може да бъде либерализиран напълно и по-рано от 30 декември 2012 г. - датата, когато това трябва по принцип да стане, ако се спазват разпоредбите в Европейския съюз. Това заяви днес Брис Ортфьо, френският министър на имиграцията, интеграцията, националната идентичност и съвместното развитие. Той се срещна с акредитирани в Брюксел европейски журналисти, поканени в Париж във връзка със започващото утре френско председателство на Европейския съюз.

Понастоящем за българските и румънските работници са отворени 152 професии във Франция. Либерализирането на френския трудов пазар за приетите през 2004 г. десет страни трябваше да стане през 2009 г., но се реши друго. Същото може да стане и по отношение на българските и румънските работници, отбеляза Брис Ортфьо. След няколко дни Франция ще внесе в Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието на Европейския съюз предложение за "имиграционен пакт" за целия съюз. Възможно е това предложение даже да бъде издигнато съвместно от Франция, Германия и Испания, съобщи министърът.

Според него целта на пакта е да се "организира законната професионална имиграция в Европейския съюз", да се засили борбата срещу нелегалната имиграция и престъпните мрежи за прехвърляне на имигранти в Европейския съюз, да се определи обща политика на съюза по отношение на търсещите убежище в него.

Някои от предлаганите мерки включват по-строг контрол върху външните граници на Европейския съюз, усилване на ролята на специализираната агенция ФРОНТЕКС, подобряване на обмена между страните в Европейския съюз по проблеми на имиграцията.

Надявам се до октомври тази година имиграционният пакт да получи официално одобрение от Съвета на Европейския съюз, което ще означава, че той се подкрепя от всички страни от съюза, каза Ортфьо.

Тази нощ символът на Париж – Айфеловата кула, ще бъде осветена в цветовете на Европейския съюз. Това е една от проявите в чест на започващото от първи юли френско председателство на Европейския съюз. Също в чест на това събитие във вторник в Париж пристига Европейската комисия в пълния си състав, водена от нейния председател Жозе Мануел-Барозу.