Франция: Атентатът в завода отговаря на инструкциите на „Ислямска държава“
Франция: Атентатът в завода отговаря на инструкциите на „Ислямска държава“ / БГНЕС

Прокурорът на Париж обяви, че задържаният миналата седмица мъж по подозрение, че е обезглавил работодателя си и се е опитал да взриви газов завод във Франция, ще остане в ареста по подозрение в тероризъм, предадоха Франс прес и Ройтерс. Прокурорът Франсоа Молен съобщи това след изтичането на първоначалните 96 часа срок на задържане под стража след ареста на 35-годишния Ясисн Сали в петък на местопрестъплението близо до източния град Лион.

Разследването "показва терористични подбуди зад постъпката на Ясин Сали, макар и тя да е предизвикана от лични съображения", заяви Молен по адрес на 35-годишния шофьор. Сали твърди, че е обезглавил работодателя си, защото имал конфликт с него, а освен това имал проблеми с брака си. Според него постъпката му е била предизвикана от чисто лични подбуди и не е терористична проява.

Обезглавеният мъж във френския завод е бил шеф на нападателя

"Всъщност едното не изключва другото и решението да убиеш някого, на когото имаш зъб, не означава, че липсват терористични подбуди", изтъкна прокурорът на Париж.

Той уточни, че Сали бил в редовни контакти със заминал за Сирия французин, представен като Юнес В., на когото пратил злокобно селфи с главата на работодателя си, когото обезглавил преди да нападне газовия завод.

Селфи с главата на жертвата си изпратил атентаторът от Франция

Ясин Сали закачил главата на жертвата си на оградата на завода и я заобиколил със знамена с мюсюлмански надписи, които казва, че купил в деня преди атентата, посочи прокурорът, цитиран от ТАСС.

Сали направил две снимки на мястото на атентата и незабавно ги е изпратил на Юнес, който се намира в Сирия от 2014 г., съобщи Молен и добави, че според "косвено свидетелство" Юнес поискал от "Ислямска държава" разрешение да разпространи тези кадри.

Извършеният от Сали атентат отговаря на инструкциите на ИД да се убиват "неверници", а опитът да взриви газовия завод "прилича на мъченическа операция", каквито извършват джихадистите, заяви Молен.

"Цялото му поведение показва, че още предишната вечер той е планирал терористичното си престъпление", заяви прокурорът на Париж.

Сали твърди пред следователите, че нямал спомен да е организирал злокобната постановка, нито да е пращал снимки. Започнато е предварително съдебно производство за убийство във връзка с терористична проява, съобщи прокурорът на Париж, който има национална компетенция по свързани с тероризъм дела.

Източник: БТА