/ istock
Берлин и Париж призовават Брюксел да се споразумее за убежище и миграция с британското правителство, което да е "благоприятно" за Европейския съюз, съобщи вестник "Таймс".

Обявеното от Киър Стармър "пренастройване" на отношенията с ЕС се разглежда като възможност за съюза да спечели отстъпки за "законна мобилност" за мигранти във Великобритания в замяна на помощ за спиране на незаконното прекосяване на Ламанша.

Вестник "Таймс" се позовава на видяно съвместно писмо на вътрешния министър на Германия Нанси Фейзер и доскорошния ѝ френски колега Жералд Дарманен, в което те призовават Европейската комисия бързо да даде мандат за преговори по въпроса.

"Убедени сме, че Брекзит има много пагубни последици за съгласуваността на нашите миграционни политики. Липсата на разпоредби, регулиращи потока от хора между Обединеното кралство и Шенгенското пространство, очевидно допринася за динамиката на нелегалните потоци и увеличава опасността за хората, използващи този маршрут в Ламанша и Северно море", се казва в писмото.

Фейзер и Дарманен допълват, че встъпването в длъжност на новото британско правителство, което демонстрира намерение да си сътрудничи конструктивно с ЕС, изглежда благоприятно за напредък по този въпрос.

"Таймс" информира, че британският министър на вътрешните работи Ивет Купър, ще се срещне с Нанси Фейзер, както и с новоназначения ѝ френски колега Брюно Ретайо и с италианския вътрешен министър Матео Пиантедоси на срещата на
Г-7 в Мирабела Еклано в Италия следващата седмица.

Източник, близък до Купър, е цитиран от вестника да казва, че Обединеното кралство е готово да пренастрои отношенията си с ЕС, към които торите са се отнасяли толкова безразсъдно, но "червените линии" на правителството не са се променили.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР