/ БТА
Властите арестуваха 152 души, които ще бъдат изправени пред съда по обвинения, че са използвали социални медии за подстрекаване към опит за масова нелегална миграция към испанския анклав Сеута, съобщи днес говорител на правителството.

През последните дни хиляди предимно млади марокански мъже се насочиха към град Фнидек, с цел да прекосят границата незаконно. Техните опити бяха спрени с помощта на най-засилените мерки за сигурност, предприемани някога в града, посочиха местни активисти за правата на човека.

"Всички опити бяха осуетени", каза говорителят Мустафа Байтас.

"Около 3000 души направиха опит за нелегално преминаване", посочи той в първия официален коментар дни след опитите за пресичане на границата.

Двата испански анклава на мароканския средиземноморски бряг – Сеута и Мелиля, са единствените сухоземни граници между Европейския съюз и Африка. В тях периодично има опити от страна на незаконни мигранти да преминат в ЕС.

Мароко и Испания засилиха сътрудничеството за борба с незаконната миграция, след като през 2022 г. Мадрид подкрепи марокански план за оспорваната Западна Сахара.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА