Европол
Европол / iStock/Getty Images
Броят на терористичните атаки е намалял, но тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз, главно поради войната в Украйна и ръста на пропагандата по време на пандемията, обяви днес Европол, съобщи Франс прес.

Общият брой на атаките, които са били осъществени, осуетени или са претърпели неуспех през 2021 г. (15) е значително по-малък в сравнение с предходната година (57), основно заради сериозен спад на нападенията, свързани с ляв тероризъм, посочи в годишен доклад Европол. Руската инвазия в Украйна обаче, както и влиянието на пандемията от COVID-19, представляват заплаха за сигурността през идните години, признава базираната в Хага агенция.

Десетки хиляди IP адреси от Русия и Беларус са блокирани заради опити за кибератаки у нас

"Заключенията от доклада потвърждават, че тероризмът все още представлява реална и актуална опасност за ЕС", посочи изпълнителната директорка Катрин де Бол в изявление.

"В епоха на геополитически сътресения, ЕС трябва повече от всякога да продължи с антитерористичните си действия", добави тя. 

"Не трябва да има никакво съмнение, че геополитическите промени и последствията от агресивната война на Русия срещу Украйна ще имат дългосрочно влияние върху сигурността на Европейския съюз", допълва де Бол, цитирана в доклада.

Тя отбелязва също така, че войната е успяла да привлече много радикализирани хора в страните членки, които се присъединяват към една от двете страни. Нещо повече, конфликтът благоприятства отприщването на яростни реакции и екстремистка мобилизация, особено в интернет.
Не трябва да се забравят поуките от миналото по отношение чуждите бойци, които са участвали в боеве в Близкия изток, заяви Катрин де Бол.

В допълнение, пандемията от COVID-19 направи младите и подрастващите особено уязвими на радикализация заради социалната изолация и времето, прекарано онлайн, потвърждава Европол.

ГЕРБ: България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за COVID

Яростен антиправителствен екстремизъм и враждебност срещу анти-COVIDмерките се наблюдава в редица страни членки, изразяващ се в открити заплахи, послания на омразата в интернет и призиви за насилие, припомня АФП. 

През 2021 г. 388 заподозрени са били арестувани в рамките на Евросъюза за закононарушения, свързани с тероризъм. Повече от две трети (260) от арестите са вследствие на разследвания за нарушения, свързан с джихадистки тероризъм в Австрия, Франция и Испания, допълва Европол.
БТА