От началото на конфликта в Украйна са блокирани около 50 000 IP адреса и около 500 домейна от Русия и Беларус, от които са извършени опити за хакерски атаки в България. Това заяви заместник-вътрешният министър Таня Райчева при участие в неформално заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, провело се днес в Прага, Чехия, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

По думите ѝ на национално ниво се работи активно за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини. Тя потвърди и готовността на страната ни за обмен на информация, добри практики и сътрудничество по конкретни въпроси и като пример посочи осъществения директен контакт между ръководителите на специализираните звена за борба с киберпрестъпността на България и Украйна.

В заседанието участваха министрите на вътрешните работи на държавите членки на ЕС и на асоциираните страни (Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия), еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон, изпълнителните директори на Фронтекс, Европол, eu-LISA и ЕСПОУ и представители на Генералния секретариат на Съвета (ГСС).

МОН, Агенцията за бежанците и КЕВР също били мишени на хакерски атаки

Основната тема, обсъждана в рамките на заседанието, бе „Заплахи за вътрешната сигурност, произтичащи от руската агресия в Украйна“. В него взеха участие и министрите на вътрешните работа на Украйна и Молдова. 

В своето изказване зам.-министър Райчева подчерта, че България е сред държавите членки, приели най-голям брой бежанци от Украйна.

Райчева изрази подкрепа към всички действия на ниво ЕС, в това число и европейските агенции със своите аналитични продукти и оперативен капацитет, за засилване на оперативното сътрудничество в подкрепа на Украйна и Молдова. 

МОН е предотвратило хакерска атака преди матурата по БЕЛ

Райчева също така приветства предложението Европол да изготви единна оценка на заплахата, мерките за подобряване на идентификацията на огнестрелни оръжия и извършването на систематични проверки в Шенгенската информационна система, както и новата оперативна дейност в рамките на EMPACT с приоритет за синтетичните наркотици. Зам.-министърът увери, че на национално ниво отблизо се следят рисковете от евентуални опити за трафик на оръжие, като до момента не са установили подобни случаи.

По думите ѝ един от главните приоритети в момента е интеграцията на украинските граждани в ЕС. Трайно предизвикателство пред страната ни представлява приема на тези лица, включването им в пазара на труда, но и грижата за тези, които продължават да се нуждаят от подкрепа. 

Прокуратурата проверява „Български пощи“ заради хакерската атака

В следобедна сесия беше обсъдено засилването на борбата със сексуалното насилие над деца. Подкрепяме целите на вече предложения регламент и разчитаме той да осигури единен подход в борбата със сексуалното насилие над деца, коментира зам.-министър Райчева. Тя приветства амбицията на Чешкото председателство да работи активно за засилване на борбата срещу сексуалното насилие над деца предвид постоянно нарастващите заплахи от този вид престъпления.