Европол
Европол / БГНЕС
Европейската полицейска служба Европол прибeгна това лято до необичаен начин за проследяване на 21 издирвани престъпници – като им изпраща по интернет картички и разпространява снимките им.
 
Наркобарон си направил пластична операция, хванаха го след 30 години търсене (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зад хумористичната лятна кампания, която цели да привлече вниманието, прозира много по-дълбока цел, става ясно в материал на Агенция Франс прес.
  „Скъпи Артър, белгийските пържени картофки са най-вкусните и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – имаме чудесна изненада за теб”, пиша на картичка, изпратена от белгийската полиция, която е на сайта на Еврлопол.

Илюстрирана с рисунка статуята на момченцето Манекен Пис, което е емблемата на Брюксел, фунийка с картофки и чаша бира, картичката е адресирана до Артър Нороки, който се укрива след, като беше осъден за наркотрафик от съд в Брюксел през 2014.

В Италия арестуваха мафиотски бос, докато си приготвял скара

Лятната кампания на Европол започна в рамките на продължаваща инициатива за откриване на следите на най-търсените престъпници на континента.
  Откриха италиански мафиот беглец в Мексико чрез Фейсбук (СНИМКА)

„Скъпи Фарук, знаеш, че животът е най-хубав в сладка Франция. Надяваме се скоро да се прибереш”, пише в картичка от френската полиция, която завършва с фразата „Липсваш ни”. На картичката са Айфеловата кула, мъж с работен комбинезон, който държи франзела и бутилка червено вино. Тя е за Фарук Хаши. Той е осъден задочно през 2009-а на 20 години затвор за няколко въоръжени грабежа и се смята, че живее във Франция, Белгия или Холандия.
  Зад хумористичното послание обаче се крие сериозната цел на Европол да накара хората да следят сайта на полицейската агенция и това да помогне за издирване на престъпници, които се укриват от правосъдието.

https://twitter.com/kangaske/status/893366278961991680 https://twitter.com/kangaske/status/893366278961991680
От започването на издирването на „най-търсените” на сайта www.eumostwanted.eu през януари 2016 са открити и заловени 36 души – 11 от тях като пряк резултат от информация, подадена на Европол.

Мафиот се крие 5 години в тайник зад кухненските си шкафове (ВИДЕО)

След предишна подобна кампания бяха арестувани трима души, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам. Холандци са влизали в сайта, забелязали са снимката на беглеца и са го разпознали като работещ в бар. Два дни по-късно той е бил арестуван. В Италия арестуваха издирван мафиот на плажа

Европол залага и на това, че и престъпниците отиват на почивка и там също могат да бъдат разпознати. Често престъпниците избират да посещават Испания, Турция и Италия.
 
БГНЕС