Евродепутатите ни са доволни от новия избор за поста на комисар
Евродепутатите ни са доволни от новия избор за поста на комисар / cнимкa: DarikNews
Слави Бинев
25195
Слави Бинев
Кристиян Вигенин
Светослав Малинов
Четин Казак
Весела Чернева
  • Слави Бинев
  • Кристиян Вигенин
  • Светослав Малинов
  • Четин Казак
  • Весела Чернева

Можем да говорим с много ирония за това, което се случи, но новият кандидат комисар е перфектен специалист. Ще бъде един от най-силните комисари в комисията. Това, което се случи, е добре за България. Това мнение изрази Кристиян Вигенин, депутат в Европейския парламент от БСП.

Той припомни, че оценката на комисията след изслушването на Румяна Желева беше еднозначна, дори на представителите на ЕНП. „Желева не може да поема отговорностите на тази висока позиция", заяви Вигенин. По думите му решението на Румяна Желева да се оттегли е достоен ход. „Преди да се разруши имиджа на България, Желева направи този достоен ход", каза той.

Вигенин уточни още, че до края на деня се очаква да бъде насрочено заседание на Комисията по развитието, на което да се обсъди бъдещото изслушване на Кристалина Георгиева в ЕК. „Смятам че няма да има проблем при изслушването, а и после в работата й като комисар", обясни още той. 

Това беше най-достойната постъпка, нещата отидоха в неприятни измерения. Срамът от случилото се не остана само за Румяна Желева, той се разпространи и сред останалите депутати. Това заяви в коментар на подадената от Желева оставка евродепутатът от „Атака" Слави Бинев.  „Всички излязохме изцапани. Ние сме единствените, които атакуваха лично своя кандидат", отбеляза още той.

По думите му оттеглянето на Желева е свързано със срещи на високо ниво в Европейския парламент. „Явно големите играчи не са могли да се договорят. Говоря за политическата воля, която трябва да се изпълни", заяви Бинев.

Той отбеляза, че не познава лично новия кандидат за поста комисар Кристалина Георгиева, но я познава като авторитет във висшия еталон на мениджмънта. „И името й означава доверие. Сигурен съм, че агресивното поведение, което беше демонстрирано към Желева, няма да го видим към Георгиева", отбеляза още евродепутатът.

„Очаквано, неизбежно и точно на време. Официалното становище на комисията по изслушването няма, но то предстои. Утре би било късно". Така коментира оттеглянето на Желева Светослав Малинов, бъдещ евродепутат. В момента тече процедурата и се изчаква решението на комисията за назначаването му като евродепутат.

Малинов заяви, че решението на Желева да се оттегли е принципно. „Позицията на ЕНП беше да се подкрепи Румяна Желева, за да може на 26 януари да има гласуване", уточни той. По думите му сега Европейския съюз ще бъде изправен пред институционална криза. „Нестабилната от юридическа гледна точка настояща комисия, изглежда ще продължи да бъде Европейска комисия в оставка. И не е ясно кога ще бъде гласуването на новата комисия", каза той.

„Кандидатурата на Желева за еврокомисар се провали. Това не може да не се отрази на авторитета й във вътрешен план", заяви Четин Казак, евродепутат от ДПС.

„Аз съм убеден, че в и около ГЕРБ има достатъчно кадри, които биха могли да се справят с поста на външен министър. Мисля, че Борисов вече е мислил за това и има не е един вариант за замяната й", заяви още той преди да стане известно, че премиерът не приема оставката на Желева от поста на външен министър на България. 

„Аз мисля, че това беше възможно най-добрата развръзка", заяви пред Дарик Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. „След всичко разразило се през последната седмица, очевидно беше, че трябва да има инициатива от страна на българското правителство", уточни тя.

„Кандидатурата на Кристалина Георгиева е много сериозна", уточни още тя и допълни, че „в тази ситуация външнополитическия кредит на България трябва да бъде отново натрупван".