/ iStock/Getty Images
Лекари от Националната болница в Шри Ланка са установили, че коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система, съобщи „Journal of Endocrine Society”.

Медиците са изследвали здрави пациенти, вече преодолели заразяване с вируса SARS-CoV-1, който предизвика бум на атипична пневмония преди 17 години. Този вирус е 80% идентичен със SARS-CoV-2. Резултатите показали, че при много пациенти след оздравяването се е развил поствирусен синдром във вид на умора.

Учените смятат, че това се дължи на нарушени функции на надбъбречните жлези, вследствие на което организмът не произвежда достатъчно кортизол, а това, от своя страна, влияе на чувството на отпадналост.

Имунната система: Защо някои са по-здрави от други

Промяната може да е била предизвикана от нарушение в работата на хипофизната система, която регулира дейността на надбъбречните жлези. Лекарите успокояват, че пациентите възвръщат нормалното си състояние за около година.

Описаното свойство на новия вид коронавирус, както и на други вече известни, учените обясняват с връзката между патогена SARS-CoV-2 с рецепторите ACE2 – протеини, които се срещат в много тъкани.
Това позволява на вируса да проникне в произвеждащите хормони клетки и да предизвика безпорядък в хормоналната система, обясняват авторите на проучването.

Тестирането за дефицит на кортизол и лечението на пациентите със стероиди може да стане жизнено важно в стратегията за борба с COVID-19, убедени са учените. Приемът на стероида дексаметазон е довел до намаляване на смъртността сред тежкоболни от COVID-19 пациенти.
БГНЕС