ЕС рискува да рухне като Римската империя, предупреди Марк Рюте
ЕС рискува да рухне като Римската империя, предупреди Марк Рюте / БГНЕС

Европа рискува да рухне подобно на Римската империя заради кризата с мигрантите, заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна от януари 2016 г. поема ротационното председателство на ЕС, предаде Франс прес.

Между страните в ЕС има много разногласия за начините за справяне с наплива на стотици хиляди сирийци, иракчани, еритрейци и други мигранти, напуснали страните си, за да дойдат в Европа.

Светът да се готви за по-голямо културно, етническо и религиозно разнообразие

"Първият етап е да се уверим, че границите са добре контролирани. Римската империя ни го показа и всички ние го знаем - големите империи рухват, ако границите им не са добре защитени, каза Рюте, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс".

Холандският премиер говори пред малка група журналисти, поканени от Брюксел предвид предстоящото холандско председателство на ЕС в първата половина на 2016 г. Холандското правителство обяви миграционната криза за приоритет по време на председателството си.

Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия

"Трябва да спрем този приток на мигранти, пристигащи в Европа, не можем да продължаваме със сегашните равнища", заяви Рюте, цитиран от електронния всекидневник "ИЮ Обзървър".

Източник: БТА