ЕС приветства примирието между Израел и Хамас
ЕС приветства примирието между Израел и Хамас / снимки: Reuters

Ръководителите на Европейския съюз приветстваха споразумението между Израел и палестинската групировка Хамас за прекратяване на огъня и заявиха, че трябва бързо да се постигне решение за създаването на държава на палестинците, предаде ДПА.

"Сега е от ключово значение да се гарантира прилагане на споразумението и да се предотврати подновяването на насилието", заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой. Двамата изразиха решимостта на съюза да продължи да съдейства за постигането на целта за две държави в Палестина, отбелязва БТА.

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън отбеляза ролята на египетския президент Мохамед Морси за сключването на споразумението. "Поздравявам специално усилията на Египет и всички, които се ангажираха с посредничество между страните за осигуряването на това примирие", заяви тя.

Египетският президент Мохамед Морси от своя страна реши да не участва в лидерската среща на мюсюлманските развиващи се страни, започваща в Исламабад, за да следи ситуацията в ивицата Газа, където влезе в сила примирие, предаде АФП.

В пакистанската среща на върха ще участват държавни и правителствени глави от групата Д-8 (Developing Eight), създадена през 1997 г. Морси изпраща в Исламабад своя вицепрезидент Махмуд Мекки, съобщи президентската канцелария. "Морси взе това решение поради необходимостта да следи събитията в Египет и действията на всички страни, засягащи споразумението за спиране на огъня в Газа", се казва в съобщението на президентската канцелария.

Междувременно Тони Блеър, бивш британски премиер и сегашен пратеник на Квартета (САЩ, ЕС, Русия и ООН) за Близкия Изток, при посещението си в Нигерия коментира, че е необходимо да се анализират корените на проблема.

„Ключовият елемент винаги беше да постигнем прекратяване на огъня. Сега трябва да се захванем с корените на проблема”, заяви Блеър. Според него, ако боевете не бяха престанали, щеше да е по-трудно да се решат „дългосрочни проблеми” като притока на оръжия в Ивицата Газа, палестинския ракетен обстрел срещу Израел и „драстичните условия на живот на жителите на Ивицата Газа”.

ЕС приветства примирието между Израел и Хамас
netinfo

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад (на снимката в текста) приветства примирието между Хамас и Израел, но изрази съмнение, че то ще се спазва, предаде Ройтерс, позовавайки се на пакистанска телевизия. "Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че жестокостите в Газа трябва да обединят мюсюлманите. Той каза, че приветства примирието между Хамас и Израел, но изглежда не е голям оптимист за спирането на огъня", каза водещ от телевизията.

Иран е съюзник на Хамас. Лидерът в изгнание на палестинското движение Халед Мешаал вчера благодари на шиитски Иран за оръжията и финансирането. Ахмадинеджад е в Исламабад, за да участва в среща на високо равнище на развиващите се ислямски държави.

Заради обявеното примирие Съветът за сигурност на ООН отмени насрочената за вчера следобед откритата дискусия по кризата в Газа. Вместо това Съветът изслуша на закрито заседание доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, изнесен чрез видеоконферентна връзка, от срещата му с близкоизточни лидери за кризата в Газа, съобщи АП.

Съветът за сигурност призова Израел и Хамас да спазват примирието и похвали усилията на египетския президент Мохамед Морси за неговото сключване.

Лидерът на Хамас Халед Мешаал каза, че споразумението за прекратяване на огъня означава, че трябва да бъдат отворени всички контролни пунктове по границите на Ивицата Газа. Израел контролира всички гранични пунктове в Газа освен пункта Рафах, който е на египетската граница, припомнят агенциите.