Аналена Бербок
Аналена Бербок / БТА
Германия и други страни от ЕС предложиха налагането на нови санкции срещу Русия след смъртта на критика на Кремъл и опозиционен политически лидер Алексей Навални в руски затворнически лагер, предаде ДПА.

Германската външна министърка Аналена Бербок каза, че инструмент на ЕС, който позволява налагане на санкции за сериозни нарушения на човешките права, ще бъде използван, за да бъде наказана Русия за смъртта на Навални.

"Ние видяхме бруталната сила, с която руският президент репресира собствените си граждани, излезли по улиците да поискат свобода или да пишат за нея във вестниците", каза тя. "Ще предложим налагането на нови санкции заради смъртта на Алексей Навални", добави Бербок, цитирана от Ройтерс.

Тя даде изявление преди днешната среща на министрите на външните работи на страните членки в Брюксел.

Инструментът, наречен Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, вече беше използван за налагане на наказание на служители на руското правителство за лишаването от свобода на Навални.

Финансовите сметки и други активи в ЕС на засегнатите лица ще бъдат замразени. Освен това те вече няма да имат право да влизат в страни от общността или да правят бизнес с граждани на ЕС.

Юлия Навалная: Чакат следите от Новичок да изчезнат (ВИДЕО)

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че ще предложи преименуването на инструмента на Режим на санкции за правата на човека „Навални“, за да се почете борбата на руския опозиционер, която водеше за правата на човека.

Борел покани и вдовицата на Навални, Юлия, да се присъедини към срещата на външните министри на ЕС.
Валерия Динкова/БТА