ЕС планира механизъм за изключване на страни от Шенген
ЕС планира механизъм за изключване на страни от Шенген / снимка: Reuters, архив

Европейският съюз ще предложи в петък механизъм за временно изключване на страни от Шенгенската зона за пътуване без паспортен контрол, а според някои дипломати тази мярка частично цели да окаже натиск върху Гърция да държи нелегалните имигранти извън съюза, пише електронното издание на "Файненшъл таймс".

Гърция, страната, която е в сърцето на европейската дългова криза, от десетилетие е най-слабото място в системата на общите граници на ЕС и трудно успява да контролира източната си граница с Турция и островната си брегова линия в Средиземно море, посочва изданието. От подписването на Шенгенското споразумение през 1995 г., което позволява свободно движение на хора и стоки между повечето страни от ЕС, пътуването без паспортен контрол е смятано за един от крайъгълните камъни на европейската интеграция, отбелязва "Файненшъл таймс".

Предложението, наричано неофициално "клаузата Гърция", следва да бъде обявено с новите мерки, предложени от Европейската комисия за въвеждане на по-строги норми за управление на зоната за свободно движение. То предвижда възможността за временно изключване на дадена страна от Шенген, тоест връщането на граничния контрол на границата между съответната страна и останалата част от ЕС.

"Всяка мярка за евентуално изключване на страни (от Шенген) би била ясно насочена срещу Гърция, измежду другите, която е проблем за Шенген от присъединяването си през 2000 г.", казва Хюго Брейди от Центъра за европейска реформа, базиран в Брюксел мозъчен тръст.

От 104 000 имигранти, които според изчисленията са влезли налегално в ЕС през 2010 г., близо 88 000 са пристигнали през гръцките граници, предава БТА. По данни на Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс над 26 000 имигранти са влезли през границата между Гърция и Турция от началото на тази година.

"Необходимо е страните членки на спазват задълженията си", казва шведският министър за имиграцията Тобиас Билстрьом. "Подобна мярка (изключване от Шенген) трябва да бъде разглеждана като радикална, но не може да бъде изключена от дневния ред", добавя той.

Гърция загуби симпатиите и заради начина, по който третира имигрантите, отбелязва изданието. Едва 1 процент от молбите за убежище обикновено получават одобрение, в сравнение със 70 процента в Швеция.

Междувременно френският, германският и испанският министър на вътрешните работи се обявиха срещу предложенията Брюксел да играе водеща роля при решаването дали да бъде възстановяван контролът по националните граници на страните от Шенгенската зона, предаде Франс прес. Тримата министри отново потвърдиха, че страните членки на Шенгенското пространство носят политическата отговорност по този въпрос.

"Страните членки носят политическата отговорност за поддържането на обществения ред и за защита на вътрешната сигурност", изтъкват Клод Геан, Ханс-Петер Фридрих и Антонио Камачо в обща декларация, публикувана в Берлин. В документа тримата вътрешни министри подчертават, че идеите на Европейската комисия във връзка с възобновяване на контрола по границите на страните от Шенгенската зона не се споделят от всички.

Германският министър на вътрешните работи беше потвърдил по-рано несъгласието си с предложенията на Брюксел и беше казал, че Берлин няма да остави на ЕК да му диктува кога и дали да възобновява контрола по националните граници, припомня Франс прес. ЕК представя предложение за промени в механизма за възобновяване на контрола по националните граници в Шенгенското пространство. Според предложението ЕК иска да играе ключова роля във взимането на решението за възобновяване на проверките по границите при извънредни обстоятелства, като например масов приток на имигранти.

По силата на предложението в бъдеще страните от Шенгенската зона трябва да отправят искане към ЕК и да го аргументират. След това искането ще бъде предложено за одобрение от ръководителите на страните членки на ЕС. То трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство, което е по-трудно за постигане от обикновено мнозинство. Дебатите започнаха през пролетта, когато Франция въведе проверки по границата с Италия, за да спре потока от тунизийски мигранти.

След това Дания, под натиска на крайната десница, възобнови митническите проверки - едностранно решение, което беше остро критикувано от Брюксел и от другите страни от ЕС, като Германия. Шенгенските споразумения позволяват да се възстанови контролът по националните граници в случай на атентат или на голямо събитие, като среща на върха или спортна проява.