ЕС обмисля задължителна онлайн регистрация за лица, пътуващи до съюза
ЕС обмисля задължителна онлайн регистрация за лица, пътуващи до съюза / netinfo

Европейският съюз обмисля да въведе система за електронно потвърждаване на пътуванията, за да се засили наблюдението над лица, пристигащи в ЕС от САЩ без виза, след като миналата седмица Вашингтон одобри подобни мерки за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Според подписания на 3 август от президента Джордж Буш закон за повишаване на сигурността в САЩ преди да отпътуват, пътниците от Западна Европа и някои други страни, включени в американската програма за безвизов режим, трябва да се регистрират онлайн и да попълнят въпросник.

Евросъюзът съобщи, че е обсъдил за първи път затягането на входния режим за пътници, пристигащи от САЩ без виза преди година, след осуетения във Великобритания заговор за взривяване на 10 презокеански пътнически самолета. Американското законодателство обаче дало нов тласък на идеята.

"Самите ние обмисляме въвеждането на система за електронна регистрация, но окончателно решение още не е взето", каза Фризо Роскам Абинг, говорител на еврокомисаря за правосъдието, вътрешните работи и сигурността Франко Фратини. ЕС трябва първо да прецени дали такава система няма да затрудни излишно пътниците и дали ще засили сигурността на пътниците отвъд океана и от ЕС като цяло, допълни Роскам Абинг. Той уточни, че още не е решено дали схемата ще се отнася само до американци или и за други чужди граждани. "Австралия вече използва подобна система за онлайн-регистрация за пътници отвъд океана, която изглежда работи добре", подчерта говорителят.

Генералният директор на Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на ЕК Джонатан Фол се срещна вчера в Брюксел с помощник-министъра на вътрешната сигурност на САЩ Пол Роузънзуейг, за да обсъди какви последствия ще има американската система за онлайн регистрация за европейците.

ЕК възнамерява на 18 и 19 септември да представи в Брюксел пред министрите на правосъдието на ЕС доклад за положението и за реципрочни мерки между ЕС и САЩ. Новият американски закон прави достъпен безвизовия режим за повече страни от ЕС, но не толкова, колкото Евросъюзът би искал.

В писмо до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф през юни Фратини отбеляза твърдото си намерение за включване на всички страни членки на ЕС в американската програма за безвизов режим, с което да се осигури пълна реципрочност при безвизовото пътувания.

Законът за повишаване на сигурността предвижда също проверка на всички товари в пътническите самолети през следващите три години, както и план през идните пет години всички контейнеровози да бъдат сканирани за наличие на ядрени устройства преди отплаването им от чуждестранни пристанища - нещо, което ЕС смята за прекалено.