/ Gulliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планира да обсъди "проблема с износа на зърно" в телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и Владимир Зеленски през следващата седмица.

Еврокомисар обвини Русия в блокиране износа на украинско зърно

Планът на ООН за транспортиране на зърно от черноморските пристанища е най-подходящ, заяви по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Планираме да обсъдим този въпрос (за сигурни зърнени коридори) с г-н Путин и г-н Зеленски", каза Ердоган на среща с млади хора във Ван.

СТО: Световната продоволствена криза ще продължи години

ООН многократно е заявявала заплахата от продоволствена криза поради недостиг на зърно, а Западът обвини Русия, че възпрепятства доставките на украинско зърно на световните пазари - обвинение, което Москва категорично отрича.

В същото време самите киевски власти създадоха многобройни пречки за износа на зърно: украинските войски минираха Черно море, което пречи на зърното да достигне с кораби до световните пазари. Руският президент Владимир Путин заяви, че няма проблеми с износа на зърно от Украйна и че Русия не пречи на това. Ако Украйна освободи пристанищата си, корабите със зърно ще могат да ги напускат без проблеми, каза той.

БГНЕС